små barn; stort ansvar (julianem8)
Hjem Add Om meg Kontakt

0

små barn; stort ansvar

Hver morgen står det opp barn og unge som lurer på hvordan de skal komme seg gjennom denne dagen. Og ikke minst hvordan de kan hindre deres foreldre i å drikke for-mye alkohol. De går med en diger klump som slår som en knyttneve i magen gjennom hele barnehage/skole dagen for de er bekymret over hva de vil møte når de kommer hjem.

Det er en ensom verden vi lever i, om du allerede som 5 åring må passe på at mor ikke får juling av far, og at far ikke tar deg etterpå. Det er en ensom verden vi lever i når du som 5 åring må kutte brød skivene dine selv, for om de andre barna på skolen ser nista de, så vet de at moren din er utav-funksjon. Det er en ensom verden vi lever i om barna må passe på at ingen skader moren deres. Det er en ensom verden vi lever i om vi ikke sier ifra!

De fleste som opplever dette føler seg ganske ensom, som om at alt skal bæres på deres skulder. De opplever å føle skyld, redsel og skam, og er dette grunnen til i de fleste tilfeller holdes hjemme-situasjonen hemmelig? De er jo ikke alene, og selv om muligens et få-tall av voksene mennesker kjenner halveis til situasjonen, så gjør de ikke noe med det?

Fordi etter deres syn på saken er en annen voksen sitt alkohol inntak en privat sak? Så vi trekker oss unna. For barna som rammes av dette, kan dette fort oppleves som dobbelt svik. Vi voksene har ett annsvar for disse barna som opplever svik i hjemmene deres, selv om det ikke er deres egene, noen må sette ned foten for ingen hører en liten barne fot.


  • Kommenter her
    Tilkomstgruppen
    Design og koding: Ina Anjuta