Hva er ADHD, og hvorfor ser vi på ADHD barn som problembarn? (julianem8)
Hjem Add Om meg Kontakt

8

Hva er ADHD, og hvorfor ser vi på ADHD barn som problembarn?

Helt siden jeg var liten har jeg hatt ADHD, men ikke før i 3.klasse på barne skolen utredet ABUP diagnosen hos meg. Men selvom føler jeg at ADHD har vært med meg hele livet, om det er fordi diagnosen ligger i familien eller om det er fordi ADHD bare har vært hos meg siden dag 1, det kan jeg ikke svare på. Men er det en ting jeg kan svare 110% på, så er det at ADHD i seg selv, er ikke det største problemet å leve med. Jeg er enda ung og jeg utvikler meg enda sammen med ADHD`n min, viste du at for ikke mer en ca 10 år siden trodde leger at ADHD ville gå vekk med årene siden vi som regel vokser fra oss hyperaktiviteten under puberteten tiden. Det stemte ikke helt, men hyperaktiviteten demper seg som regel med årene, men selve diagnosen forsvinner ikke. Det er ofte impulsiviteten, og ikke hyperaktiviteten, som er det største problemet, så dere som tror at synonymet til ADHD er hyperaktivitete barn, dere tar feil.  

Mange stempler ADHD barn som "problem barn", og på hvilket grunnlag de gjør det på spør du? nei,

det er vell fordi de ikke er vant eller kjent med denne lidelsen, og klarer ikke å forstå barnet med ADHD sin tankegang. Men vet du hva ADHD egentlig er før du dømmer og åpner munnen?  - AHDH er en forstyrrelse på hjernen og den største psykiske lidelsen blant barn og unge.
Stoffet dopamin fungerer ikke optimalt. "Dopamin" bruker hjernen til å regulere overføringen av signaler fra én nervecelle til den neste, men i hjernen til et menneske med ADHD virker ikke dopaminet som det skal.
Det er altså en kjemisk uballanse og resultatet blir at en del hjerneceller får problemer med å holde seg passe aktive. Dermed blir cellenes korttidshukommels.

Som oftes i tilfeller men ADHD barn, følger det med en eller flere diagnose, eller som de kalles i sammen heng med ADHD "tilleggsvansker eller tilleggsdiagnoser". Lærevansker som for eksempel dysleksi, engstelighet og sosiale forståelsesvansker er også mer utbredt ved ADHD.

 Blant jenter med ADHD diagnose er prosenten som har uoppmerksom type (ADD) større enn blant gutter. Noen jenter med ADD diagnose ville kanskje fått ADHD hvis de hadde blitt sammenliknet med jenter på samme alder heller enn med hyperaktive gutter. Det diskuteres om hyperaktivitet hos jenter ofte uttrykkes annerledes enn hos gutter, for eksempel mer verbalt enn fysisk,sier ADHD Norge.

Men enn kan ikke si at alle med ADHD reagerer likt på diagnosen,  nemlig fordi som jeg nevnte tidligere så utvikler vi oss i livet, sammen med ADHD`n vår. Ingen er like mennesker, så er det er ikke rart at vi utvikler oss litt annerledes enn hverandre. 

Hvordan ADHD utvikler seg med årene har mye en finger med i spillet, for nemlig både gener, oppvekst, psykosen, og hvordan medisinering du får, er med på å forme din ADHD. 

Som jeg sa, så har jeg hatt ADHD så lenge jeg kan huske, og mange får medikamenter for diagnosen til å klare å oppføre seg "normalt" og noen synes at medikamentet de går på fungerer. Mens jeg har ikke gått på Medikamenter for ADHD fast noen gang, jeg har prøvd en gang, men jeg reagerte ikke så godt på de, så vi fant ut av at jeg fungerte bedre som menneske uten. Men det er forskjellig, Grunnen til at jeg klarer meg uten medikament for ADHD tror jeg er fordi jeg har blitt lært at ADHD ikke er noen hindring for meg å være som "alle andre" og at ADHD egentlig ikke strenger å være et Høyt hinder. Og dette forteller nok veldig mange foreldre barna sine med ADHD, men det er ikke alle med ADHD som har noen nær i familien som de kan dele sin ADHD med, og derfor kanskje føler seg litt ensom?

Og barn er for lite informert om hva ADHD egentlig er og går ut på, så når de blir fortalt at klasse-kameraten deres har ADHD så tror de at dette er farlig og barnet blir fyst ut. Barn med ADHD kjenner nok mest på utfrysingen på skolen og i vennegjengene, mange lærere og foreldre til med-elever ser ofte på ADHD barn som ikke god nok, dårlig innflytelse på deres barn og begrenset.

Men det er bare tøv, For selvom jeg har ramset opp masse fakta om ADHD nå og det er ikke halvparten en gang, og det får ADHD til å høres ut som er kjempe bylle, så har ADHD så mange gode virkninger sammen med de utfordringene det bringer. Jeg hadde ikke vært meg, Juliane, den selvironiske, våkene, energiske,flittige jenta uten min ADHD. Jeg vil heller ikke si at jeg er begrenset, jeg er aktiv med hest, jeg jobber, jeg bor i leilighet, jeg er selvstendig, jeg har kjæreste, jeg har en fantastisk famile og venner. Så hjelp meg med å forstå hvordan andre mennesker, voksene mennesker kan si at ADHD barn er problem barn.

 

Jeg husker så godt en fantastisk tekst i min søsters skole bok der det stod noe slikt:

far: Jeg er glad i deg sønn, du er en flink gutt, jeg vil at du skal bli noe stort i livet. Så du må leke med noen som er god for deg, en du kan lære av og få gode vaner fra, og ikke en slik ramp som Robin. 

sønn: Men pappa da... tror du ikke at foreldrene til Robin sier det samme til Robin? så han kan leke med meg og lære av meg.

Husker ikke teksten 100% men den gikk ut på at alle foreldre vil det beste for deres barn, men om alle vil at barna deres skal leke med de som de kan lære noe godt av, så må jo noen av de barna som de kaller for "ramp, begrenset, problem barn" også leke med noen som de kan lære av...?

 

  • Annaoye
  27.10.2015 kl.17:11
  Bra sakt,du er sterk og modig! Håper du vil sjekke ut bloggen min!!
  28.10.2015 kl.11:02
  Annaoye: tusen takk;-) ja jeg leser gjerne litt på bloggen din, om du bare gir meg navnet?
  28.10.2015 kl.17:32
  Så god skrevet:) tit gjenr einnom min blogg for litt inspirasjon :)
  28.10.2015 kl.18:34
  Kaja Syse Jalland: takk:-) det vil jeg:-)
  10.11.2015 kl.18:08
  Kjempe fint innlegg du skriv :) Ha en super fin kveld videre :)
  11.11.2015 kl.14:46
  Bella(Bitte): tusek takk, likeså :D
  18.11.2015 kl.22:11
  Dette var kjempe bra skrevet, du er så sterk. Jeg hører ofte på skolen at hvis det er noen som er litt rare eller gjør noe som andre ikke liker så sier ofte folk at den personen har ADHD. Når folk ikke engang har så mye peiling på hva det er. Jeg syntes det er veldig frekt å si imot dem som faktisk har ADHD. Gjerne ta en titt innom bloggen min :)

  Carolinese.blogg.no
  24.11.2015 kl.11:34
  Caroline: tusen takk! jeg tar meg en tur innom bloggen din ja  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta