Seksualundervisning bør starte i barnehagen !!! (julianem8)
Hjem Add Om meg Kontakt

8

Seksualundervisning bør starte i barnehagen !!!

I løpet av de 18 første årene av barns liv vil så mange som hver femte jente og hver tiende gutt ha opplevd en eller annen form for seksuelt misbruk. Oftest er en overgriper ikke fremmed, men en som barnet kjenner godt. Overgriperen kan være et familiemedlem (et søskenbarn, en onkel, en forelder o.s.v) eller andre som kjenner barnet godt som en trener, bargehage-tante/onkel eller nabo.

Barnehagen//tidlig skoleår bør ha seksualundervisning, Da mener jeg ikke «blomsten og bien» type seksualundervisning, men å lære hva som er overgrep og misbruk. Fordi Lille Mia på 5 vet ikke at når pappa tar på hun hjemme imens mamma er på jobb, ikke er lov og veldig ulovlig.  Daglig så må Mia bli tatt på og må ta på pappaen sin, hun vet ikke at dette ikke er lov men det er litt rart, så hun sier det ikke til noen. «Det er kanskje sånn man skal gjøre når man elsker hverandre tenker Mia, for Mamma og Pappa gjør det ofte og de er jo kjærester»

 

Seksuelt misbruk av barn er når en voksen eller et eldre barn tar på eller stryker på et barns private kroppsdeler. Det er også seksuelt misbruk av barn om en voksen eller et eldre barn ber et barn om å ta seg på sine private kroppsdeler. At voksne og barn tar på hverandre på denne måten er ikke OK. Fleste barn har fått med seg at å slå og ty til vold ikke er lov, og at dette heller ikke skal være en del av hverdagen deres, og dette kommer som regel ut da en av partene vil fortelle det til noen «på ut siden». Men hvor mange barn i Barnehage alder vet om at kroppen er bare deres, og at ingen skal ta og beføle den, og hvordan forventer vi voksene at barnet skal fortelle om noe dem ikke er kloke på og ikke skjønner at det er galt. Mange barn som opplever misbruk kjenner på flauhet og skam og overgriperen kan bruke mange triks for at barnet ikke skal få noen mistanke på at dette er noe ulovlig, som å fortelle at barnet er helt spesielt og at de er forelsket, men barnet må ikke si det til noen fordi da kan de ikke være venner lenger.

 


 

I alle barnehager har de en årsplan, der bør de legge inn seksualundervisning, som sagt ikke blomsten og bien, men litt lett kunnskap om hvor grensene går kanskje. Det finnes flere muligheter for å utføre dette på som barna kan synes er spennende og vil huske. Man kan f.eks få en politimann til å komme å snakke om det på en lett og «snill» måte. Barn synes det er spennende og fascinerende med Politimenn, Brannmenn o.l. Barna bør ikke få den hardeste leksa på misbruk heller da dette kan vrangforestille deres senere syn på sex. Men som sagt, det viktigste er at Barnet vet hvor grensene går og hva som er hva.

En enkel og kjempe smart ting å lære barnet er NEI- GÅ- FORTELL som statensbarnehus sier. Dette er hva vi gjør ut av det, men det viktigste er at barnet vet at kroppen deres er kun dems og om det skulle oppstå en ubehagelig situasjon som de opplever unaturlig og ekkel, kan klare å si NEI- GÅ VEKK.

For ingen barn skal ha vonde hemmeligheter.

  • 14.03.2016 kl.17:19
  Helt enige vist barnet lærer dette i barnehagen så blir det nok flere som sier ifra vist dem opplever det
  14.03.2016 kl.18:14
  hmls: dette tenker jeg også !!:-)
  Tore
  14.03.2016 kl.17:41
  Helt enig! Og så bør de lære om pedofili, incest, halshugging, krig, seriemord, abort osv! Da kan det være at disse tingene forsvinner i fremtide ..... eller kanskje man burde vente litt med slike ting..... ?
  14.03.2016 kl.18:17
  Tore: tror det finnes grenser på hva som er nødvendig å vite i en så tidlig alder og hva dem er mest relevant til. Unger er ofte utsatt for noe dem ikke vet er galt. Dette vil kanskje også hjelpe oss på få ned de helt syke tallene på misbruking. Og det blir selvfølgelig lagt opp på en passende måte for deres tolking og oppfattelse
  Åsne
  18.03.2016 kl.14:23
  Første jeg tenkte når jeg så overskriften var "ehh, nei jeg tror ikke det". Men det er jo faktisk utrolig viktig! Liker veldig godt hvordan du skriver og forklarer.

  Stå på, Juliane!
  18.03.2016 kl.14:27
  Åsne: tusen takk, deilig at det også er folk som forstår. Etter jeg skrev dette innlegget har jeg fått tønnevis av meldinger og kommentarer på at jeg er helt gal i hodet som mener dette. Men regner med at de bare leste overskriften og ikke sleve innlegget.
  19.03.2016 kl.03:25
  Som barne-og ungdomsarbeider må jeg si jeg er delvis uenig, men jeg sier ikke at dette er en dum ting heller. Det handler mer om hvordan dette skal gjøres.. Det finnes bøker for barn i skolen om lignende ting. Men jeg vet ikke med bhg. ? men det finnes jo bøker om kropp. bok som omhandler forksjeller på kjønn altså! hvor typisk termer går i tegnefigurer av gutt og jente, mamma og pappa. "Mammapupper", "gutte tiss og jente tiss"

  ol.
  01.04.2016 kl.16:05
  Nu vet ikke eg om du mene at dæm i barnehagen eller dæm hjemme skal snakke om sånt me barna sine, men fra en barnehageansatt sitt synspunkt så e eg litt uenig. Greit hvis foreldran vil snakke om det me barna sine så må dem for all del gjøre d. Eg mene det hær e et tema som skal holdes utenfor barnehagen, ungan har vanskeligheta nåkk me å skille rød fra blå liksom, så da blir det litt dumt og bynne å prate om sånt i barnehagen åsså. Å hvis man sku ha gjort D så må man snakke om akkurat D samme flere gang, får at ungan ska fårstå. Dem klare ikke å høre D bare en gang fårså å huske d. Eg mene at i barnehagen skal dæm lære ting som å telle og lære navnan på de forskjellige frorman, og at man ikke skal slå å klipe, å lære nødnummer osv. Å D e jo ikke sikkert alle foreldran e OK med at barnehagen skal snakke om seksuelt misbruk til 1-6 åringa  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta