julianem8 -
Hjem Add Om meg Kontakt

8

Helt siden jeg var liten har jeg hatt ADHD, men ikke før i 3.klasse på barne skolen utredet ABUP diagnosen hos meg. Men selvom føler jeg at ADHD har vært med meg hele livet, om det er fordi diagnosen ligger i familien eller om det er fordi ADHD bare har vært hos meg siden dag 1, det kan jeg ikke svare på. Men er det en ting jeg kan svare 110% på, så er det at ADHD i seg selv, er ikke det største problemet å leve med. Jeg er enda ung og jeg utvikler meg enda sammen med ADHD`n min, viste du at for ikke mer en ca 10 år siden trodde leger at ADHD ville gå vekk med årene siden vi som regel vokser fra oss hyperaktiviteten under puberteten tiden. Det stemte ikke helt, men hyperaktiviteten demper seg som regel med årene, men selve diagnosen forsvinner ikke. Det er ofte impulsiviteten, og ikke hyperaktiviteten, som er det største problemet, så dere som tror at synonymet til ADHD er hyperaktivitete barn, dere tar feil.  

Mange stempler ADHD barn som "problem barn", og på hvilket grunnlag de gjør det på spør du? nei,

det er vell fordi de ikke er vant eller kjent med denne lidelsen, og klarer ikke å forstå barnet med ADHD sin tankegang. Men vet du hva ADHD egentlig er før du dømmer og åpner munnen?  - AHDH er en forstyrrelse på hjernen og den største psykiske lidelsen blant barn og unge.
Stoffet dopamin fungerer ikke optimalt. "Dopamin" bruker hjernen til å regulere overføringen av signaler fra én nervecelle til den neste, men i hjernen til et menneske med ADHD virker ikke dopaminet som det skal.
Det er altså en kjemisk uballanse og resultatet blir at en del hjerneceller får problemer med å holde seg passe aktive. Dermed blir cellenes korttidshukommels.

Som oftes i tilfeller men ADHD barn, følger det med en eller flere diagnose, eller som de kalles i sammen heng med ADHD "tilleggsvansker eller tilleggsdiagnoser". Lærevansker som for eksempel dysleksi, engstelighet og sosiale forståelsesvansker er også mer utbredt ved ADHD.

 Blant jenter med ADHD diagnose er prosenten som har uoppmerksom type (ADD) større enn blant gutter. Noen jenter med ADD diagnose ville kanskje fått ADHD hvis de hadde blitt sammenliknet med jenter på samme alder heller enn med hyperaktive gutter. Det diskuteres om hyperaktivitet hos jenter ofte uttrykkes annerledes enn hos gutter, for eksempel mer verbalt enn fysisk,sier ADHD Norge.

Men enn kan ikke si at alle med ADHD reagerer likt på diagnosen,  nemlig fordi som jeg nevnte tidligere så utvikler vi oss i livet, sammen med ADHD`n vår. Ingen er like mennesker, så er det er ikke rart at vi utvikler oss litt annerledes enn hverandre. 

Hvordan ADHD utvikler seg med årene har mye en finger med i spillet, for nemlig både gener, oppvekst, psykosen, og hvordan medisinering du får, er med på å forme din ADHD. 

Som jeg sa, så har jeg hatt ADHD så lenge jeg kan huske, og mange får medikamenter for diagnosen til å klare å oppføre seg "normalt" og noen synes at medikamentet de går på fungerer. Mens jeg har ikke gått på Medikamenter for ADHD fast noen gang, jeg har prøvd en gang, men jeg reagerte ikke så godt på de, så vi fant ut av at jeg fungerte bedre som menneske uten. Men det er forskjellig, Grunnen til at jeg klarer meg uten medikament for ADHD tror jeg er fordi jeg har blitt lært at ADHD ikke er noen hindring for meg å være som "alle andre" og at ADHD egentlig ikke strenger å være et Høyt hinder. Og dette forteller nok veldig mange foreldre barna sine med ADHD, men det er ikke alle med ADHD som har noen nær i familien som de kan dele sin ADHD med, og derfor kanskje føler seg litt ensom?

Og barn er for lite informert om hva ADHD egentlig er og går ut på, så når de blir fortalt at klasse-kameraten deres har ADHD så tror de at dette er farlig og barnet blir fyst ut. Barn med ADHD kjenner nok mest på utfrysingen på skolen og i vennegjengene, mange lærere og foreldre til med-elever ser ofte på ADHD barn som ikke god nok, dårlig innflytelse på deres barn og begrenset.

Men det er bare tøv, For selvom jeg har ramset opp masse fakta om ADHD nå og det er ikke halvparten en gang, og det får ADHD til å høres ut som er kjempe bylle, så har ADHD så mange gode virkninger sammen med de utfordringene det bringer. Jeg hadde ikke vært meg, Juliane, den selvironiske, våkene, energiske,flittige jenta uten min ADHD. Jeg vil heller ikke si at jeg er begrenset, jeg er aktiv med hest, jeg jobber, jeg bor i leilighet, jeg er selvstendig, jeg har kjæreste, jeg har en fantastisk famile og venner. Så hjelp meg med å forstå hvordan andre mennesker, voksene mennesker kan si at ADHD barn er problem barn.

 

Jeg husker så godt en fantastisk tekst i min søsters skole bok der det stod noe slikt:

far: Jeg er glad i deg sønn, du er en flink gutt, jeg vil at du skal bli noe stort i livet. Så du må leke med noen som er god for deg, en du kan lære av og få gode vaner fra, og ikke en slik ramp som Robin. 

sønn: Men pappa da... tror du ikke at foreldrene til Robin sier det samme til Robin? så han kan leke med meg og lære av meg.

Husker ikke teksten 100% men den gikk ut på at alle foreldre vil det beste for deres barn, men om alle vil at barna deres skal leke med de som de kan lære noe godt av, så må jo noen av de barna som de kaller for "ramp, begrenset, problem barn" også leke med noen som de kan lære av...?

 

 

 • 5

  Var sykt gøy å se så mange spørsmål komme inn med tanke på at det var så kort varsel. Så dette kan jeg gjøre igjen jo. Det er bra, jeg svarer så godt jeg kan, og ikke minst ærlig. Så håper du fikk svaret du ville ha på ditt spørsmål, let`s start!

  Hva er din fvoritt bodymist fra Victoria Secret?-  Jeg har alltid bruk Mango temptation siden dag 1, men jeg er litt lei av den nå retten å sletten, så jeg har brukt aqua kiss litt i det siste.  Så tror jeg har to favoritter, Mango temptation og aqua kiss.

  Kjekkeste guttevenn?-  Min kjekkeste guttevenn er helt klar kjæresten min Christoffer, nevner ikke han bare for at jeg skal slippe å nevne noen andre, men forholdet til meg å chris kan ikke beskrives slik at jeg skal få det bra nok fram. Men chris er min Beste venn og kjæreste, han går liksom under alle positive kategorier du kan finne på, så denne er fear.  Hvordan er det å bo alene?er det dyrt med mat osv? kan du gi noen tips til en annen 17 åring som vil flytte ut?-  Det er veldig deilig å bo alene, både fysisk og psykisk, den følelsen av å klare det og være selvstendig er deilig. Og det er klart det koster penger å bo alene, men jeg tenker som så, at nå ser jeg hvertfall hva pengene mine går til, og det gir noe fra seg. Tips til deg som vil flytte ut er å sette seg ned og overdrive med ett budsjett og få mamma eller pappa til å hjelpe deg.

  Hvilken macbook har du?-  Jeg har macbook Air 11"

   

  Rir du enda?- Så klar jeg rir enda, det er det beste jeg vet:-)

  Har du egen hest? Bilde?  Jeg har hatt egen hest flere ganger, men kjøpte ikke noe ny selv etter Leon døde. Litt fordi jeg skulle starte på VGS og jeg var veldig knekt etter jeg mistet Leon. 


  her ser vi mine hester Gimmick-sort ponny. han døde i 2012 grunnet alderdom, Brun hest er Leon, som fikk tarmslyng i 2013. Hvit ponny er King Ryan, som står på AGR, han er en gammel mann, husker jeg riktig er han nå 21/22. besøker han ofte og koser litt :-) ellers siden jeg hadde egen hest har jeg lånt hesten/ hatt den på trening hos meg.  Høyeste du har startet innen sprangridning?- Jeg satset på 1m og 105 på stevnene som var litt viktigere enn clear round stevner. Men ellers har jeg debutert i 120 på trenings stevner, og trener med høyere høyder på privaten. 

  3 beste guttevenner som rir/ridde før når du var litt mindre? hvorfor? Jeg hang egentlig ikke med noen av de guttene i stallen. Jeg hatet å blande gutter inn i min heste-verden. Jeg nekta som regel kamerater som jeg hadde en greie med å bli med i stallen. For når jeg skulle til stallen, så skulle jeg fokusere på hestene mine og trene.

  3 beste jentevenner som rir/ridde før når du var litt mindre? hvorfor? Før så hang jeg alltid med Hanne,Mariell og Ingrid må det nok bli. Det var mine heste jenter, og vi fant på mye tull:-)

  Hvor rir du, hvor ofte rir du? Jeg rir på AGR, passer i fjord to hester på Nedenes, men gikk fort tilbake på AGR. Jeg rir ikke like mye som før, da det var flere hester og timer om dagen, men litt i blant. Er mye i stallen selvom jeg ikke skal ri også faktisk :-)

  Hvem trente / trener du for?  Fast trente jeg for Gitte Flam, var litt singel treninger her og der med en rekke andre trenere. Men var Gitte jeg gikk på fast.

  Hvor ofte har du samleie med kjæresten din nå som dere bor alene? Haha, nei altså ikke noe mere eller mindre enn da vi sov hjemme hos han eller meg :-) 

   

   

 • 5

  God søndag-morgen damer og jenter. Været er grått og kjedelig her på sørlandet i dag, og da er det perfekt med en stor kopp med varm sjokolade og tidenes cozy dress. Så her ligger jeg da alene og holder meg selv med selskap. Jeg må ærlig innrømme at jeg var helt blank på hvilken av ideene mine jeg skulle skrive på bloggen i dag, da dette sure,grå og kjedelige været bare suger ut energien min haha. Høres kanskje litt sykt ut, men det er sant. Eller hvertfall når det kommer til meg, humøret mitt er sykt avhengig av været. Haha, nesten litt komisk. Men uansett så har jeg kjedet meg, alene, i dårlig vær... så jeg har tenkt litt, I det siste har det vært noen veldig sterke og meningsfylte innlegg som jeg har postet. Så de som har følgt meg siden starten vet vell kanskje en god del om jeg nå, men kanskje noe dere lurer på? Derfor er det jo perfekt med en liten spørsmåls runde, Jeg svarer på absolutt alle spørsmål som kommer inn, så vær snille med meg.

  Tenkte jeg allerede skulle legge ut svar på dem i morgen, så nå lønner det seg å være kjapp om det er noe du lurer på. Du kan selvfølgelig spør om alt og ingenting, det behøver nødvendigvis ikke å være relatert til meg som person, men kanskje noe annet jeg kan svaret på som kan hjelpe deg. Så spør i vei i kommentar feltet, jeg gleder meg til å lese gjennom alle spørsmålene i natt, og poste svar i morgen.

  Om du er en engel og vil lage litt jobb for meg, her jeg sitter klokka 14.00 på dagen enda i kose-dressen, så vet du hva du skal gjøre.

 • 4

  Idag, dag nr fem i egen leilighet sitter jeg i stua og grubler over hvorfor folk skal være så negative når det kommer til ting som går utenfor deres komfort sone. Altså ingen her i verden har sagt livet kommer til å bli lett, men hva får vi ut av det om vi skal renne av negativitet og sutre over det vi ikke har. Vi ungdommer går å surer oss opp på hvordan enkelte voksene oppfører seg, og hvordan de kaller oss late og bortskjemte. Men jeg er jo en ungdom? jeg betaler mine regninger og faktisk nå bor for meg selv, ja jeg får noe hjelp av mamma og pappa. Men det er mosjon og hjelp i hvordan jeg skal klare dette, det hjelper meg med å sette opp budsjetter og de betaler ikke husleia mi. Det er en forskjell der damer og herrer. Jeg har alltid vært flink med mine små søsken å ta de med ut på tur, og det er jo noe jeg synes er kjempe gøy. Og nå som jeg har flyttet ut så kan de komme å sove hos meg, noe så koselig!!!

  Men enda tviler mange på ikke bare meg, men generelt andre ungdommer som har lyst å starte sitt eget litt tidligere. Og i mine øyne så er jo dette sykt bra, det er lærerikt og viser at man er pliktoppfyllende. Det er nok viktig å føle at man mestrer økonomi og kunne ta vare på seg selv både for det sosiale og for enn selv. Mange voksene klager over at vi er så slappe, men det hjelper nok å la oss kommer inn å prøve. Altså ja, det er sykt mange slappe og gidda-løse unger der ute, men det betyr vell ikke at alle er det?

  Jeg har mødt på masse negative reaksjoner når jeg fortalte at jeg skulle flytte ut med min kjæreste, og det sårer litt faktisk. Men som min pappa sier til meg, jeg må bare bruke det, å tenke at "hah! jeg skal vise dere jeg". Jeg tror at voksene har en stor del skyld når det kommer til dagens ungdom til lathet. For er det rar at ikke vi tørr, når vi møter så mye negativitet?

  Kanskje de fleste voksene er redde for at barna deres skal bli voksene for tidlig? njaaa... jeg er enda ganske ung, men har opplevd så masse. Og jeg har lært masse, så jeg ser ikke noe problem med at jeg skal flytte ut nå. Jeg bor i leilighet under bestemor, har jobb og hodet på riktig plass. Jeg er litt små stolt av meg selv også, som greier dette her. Sier ikke at det er en dans på roser, men jeg får det til og stor koser meg. hihi, føler meg litt som en husmor, her jeg går å vasker og vasker og vasker. Men deilig følelse, ja det får jeg. Følelsen av å lykkes, den er her og er kommet for å bli.